Op de Wallen, maar ook op het Rembrandt- en Leidseplein, zijn honderden straatdealers actief. Deze dealers verkopen voornamelijk cocaïne of iets dat erop lijkt, vaak aan onwetende, vaak buitenlandse toeristen.
Deze dealers veroorzaken veel overlast voor bewoners, bezoekers en ondernemers van de stad, zoals bedreigingen, intimidatie en straatroven.
Elke donderdag tot en met zaterdag zijn er naar schatting enkele honderden straatdealers actief in de binnenstad.
De straatdealers in de binnenstad richten zich voornamelijk op onwetende toeristen en verkopen vaak nep-cocaïne. Dit is vaak een poeder dat wordt gebruikt als verdovingsmiddel door tandartsen in Oost-Europa. Omdat het lijkt op cocaïne, kunnen de onwetende toeristen het niet van echt onderscheiden. Anderzijds, de straatdealers elders in de stad, zoals in het Oosterpark en Zuidoost, verkopen voornamelijk echte drugs. Zij verkopen namelijk vooral aan verslaafden, en die weten wat ze kopen.
De oplossing vanuit de overheid
De aanpak van straatdealers in de binnenstad van Amsterdam is gericht op het verminderen van overlast voor bewoners het project wordt geleid door Robert Flos, projectleider van ‘straatdealers Binnenstad’, en maakt deel uit van 2 programma’s: Weerbaar Amsterdam – Drugscriminaliteit en Aanpak Binnenstad.
De aanpak bestaat uit verschillende elementen, zoals “lik op stuk” bij aangehouden straatdealers, waarbij de dealers sneller en strenger worden gestraft. Er wordt ook regelmatig een grote “veegactie” gehouden waarbij de politie de buurten schoonveegt en aangehouden dealers meteen een dagvaarding krijgen. Het geld dat ze op zak hebben, wordt in beslag genomen als “handelsgeld” en velen krijgen boetes, taakstraffen of gebiedsverboden opgelegd.
Lees verder: In de binnenstad veroorzaken straatdealers veel overlast