De Koningklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is de stichting voor het verlenen van hulp aan mensen in nood op het water en in de zee. De reddingsmaatschappij is onstaan uit een fusie tussen de Ā Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij in 1991. Op het moment zijn ze druk bezig met het uitbreiden van hun vloot.
Op het moment het de KNRM een vloot van 75 boten, variĆ«rend in lengte van 5 tot 20 meter. Deze boten zorgen er jaarlijks voor dat meer dan 4000 zeevarende en watersporters in nood gered worden. “De boten zijn een doorontwikkeling van de bestaande 11 meter lange Valentijn-klasse. Die werd in 1990 ontworpenen wordt door de redders die ermee varen geroemd om haar zeewaardigheid”, zegt de KNRM. Volgend jaar wordt het bekend gemaakt wat de thuishavens van de boten zullen zijn.
De eerste reddingboot zal volgend jaar opgeleverd worden. De overige zeven boten worden opgeleverd in de komende vijf jaar. Hier is 9,5 miljoen euro voor nodig. Dit geld komt voornamelijk van donateurs, nalatenschappen, sponsoring, subsidies en de inzet van ruim 1300 vrijwilligers. Hierdoor is het bouwen van de reddingboten al mogelijk sinds 1824. De namen van de reddingboten hebben hierdoor altijd een relatie met de donateurs. Donateur worden kan via deze link: https://actie.knrm.nl/doneren-2.
De vrijwilligers van de KNRM moesten deze zomer weer honderde keren uitrukken om zwemmers en andere strandgangers te redden. Alleen kan hulp soms ook te laat zijn. Begin deze maand overleed de 37-jarige Pool nadat hij zelf drie kinderen wist te redden in de buurt bij Julianadorp. In de buurt van Ameland verdronk in juli een 14-jarig Duits meisje. In mei verdronken vijf surfers nadat ze terecht kwamen in een dikke schuimlaag bij Scheveningen. De aanleiding voor het oprichten van de KNRM was een scheepsramp voor de kust van Huisduinen in oktober 1824.