Op de Wallen, maar ook op het Rembrandt- en Leidseplein, zijn honderden straatdealers actief. Zij zeggen cocaïne te verkopen, maar meestal verkopen ze nepcocaïne. Dat doen ze vooral aan onwetende, vaak buitenlandse toeristen. Deze veelplegers veroorzaken veel overlast. Robert Flos, projectleider van de aanpak tegen straatdealers, vertelt over het probleem en wat we eraan doen.
“Tussen 2017 en 2019 zijn er 2.267 verschillende mensen aangehouden voor in totaal 4.724 delicten straatdealen. Elke donderdag tot en met zaterdag zijn er naar schatting enkele honderden straatdealers actief in de binnenstad.
De dealers hebben vaak problemen op het gebied van psychiatrie, persoonlijkheidsstoornis, verslaving en/of verstandelijke beperking. 60 procent heeft één of meer van deze problemen. Van deze 60 procent heeft 1 op de 3 ook nog eens geen vaste woon- of verblijfplaats. Ruim een kwart van de dealers komt van een andere plaats in Nederland en ruim 1 op de 10 heeft een niet-Nederlandse nationaliteit.”
“Cocaïne of iets wat erop lijkt. Nepdrugs lijken op cocaïne. Maar het is in de praktijk bijvoorbeeld een tintelend poeder dat tandartsen in Oost-Europa als verdovingsmiddel gebruiken. Om te zien en te proeven lijkt dat erg op cocaïne. Nepdrugs verkopen is kenmerkend voor de straatdealers van de binnenstad die zich vooral op onwetende toeristen richten
De straatdealers elders in de stad, zoals in het Oosterpark en Zuidoost, verkopen voornamelijk echte drugs. Zij verkopen namelijk vooral aan verslaafden, en die weten wat ze kopen. De straatdealers in de binnenstad verkopen met name aan dronken Britten of andere feesttoeristen, en die weten niet wat ze kopen. Die kennen het verschil tussen echt en nep niet.”
“Omdat bewoners, bezoekers en ondernemers erg veel last hebben van deze groep. De straatdealers staan vaak in drommen voor de ramen van woningen en bedrijven. Ze bedreigen en intimideren voorbijgangers, vrouwen, bewoners en sekswerkers.
Soms staat een straatdealer voor het raam van een sekswerker en vraagt geld aan een klant voor háár seksuele dienst. Dan gaat de straatdealer weg en gaat de klant naar binnen. Maar die heeft haar natuurlijk niet betaald. Zo ontstaan vervelende situaties.
Het gaat niet alleen om overlast, maar ook om bedreigingen, intimidatie en straatroven. Voor bezoekers is het eenmalig, voor bewoners is het voortdurende ernstige overlast. Vooral de jonge dealers zijn wat agressiever, geven bewoners en ondernemers bij ons aan.”