Straatdealers zorgen voor overlast in Amsterdam

Er zijn straatdealers actief in Amsterdam. Zij verkopen nep cocaïne aan onwetende toeristen. Het gaat met name om het verkopen van cocaïne. Dit zorgt voor overlast in de binnenstad.

De straatdealers staan vaak voor ramen van woningen en bedrijven. Ook vallen ze sekswerkers lastig. Het gaat hier niet alleen om overlast, maar ook om bedreigingen, intimidatie en straatroven.

De problemen vinden vooral plaats bij de Burgwallen Oude Zijde. Daar ervaren 6 op de 10 bewoners overlast van de straatdealers. Maar zij zijn niet de enige die last hebben van de straatdealers. Er zijn ook problemen op de Burgwallen nieuwe Zijde, de Nieuwmarkt, het Rembrandtplein en het Leidseplein.

Er loopt een project om de straatdealers van de straat te halen. Dit project is onderdeel van twee programma’s. Weerbaar Amsterdam en Drugscriminaliteit en Aanpak Binnenstad.

Ook werkt de gemeente Amsterdam aan communicatiecampagnes. Met deze campagne probeert de gemeente Amsterdam zogenaamde feesttoeristen te ontmoedigen om naar Amsterdam te komen. Ook gebruikt de gemeente borden, banieren en face-to-face host om deze toeristen te waarschuwen.

Straatdealers is dat ze niet strafbaar zijn volgens de Opiumwet. Wel geeft de APV iets meer hoop: de dealers krijgen en een boete en bij herhaalde overtreding een langer verbiedsverbod. Als ze het gebiedsverbod van de burgermeester overtreden, dan begaan ze een strafrechtelijk misdrijf en worden ze vervolgd door het Openbaar Ministerie.

De ondernemers en de bewoners verwachten niet dat de overlast gelijk zal ophouden. Helaas komen er telkens nieuwe straatdealers bij als er één wordt opgepakt. De omwonende willen graag dat er minder bezoekers naar het gebied komen. Dat zou het probleem pas echt verhelpen. In de coronatijd was er ook veel minder overlast van straatdealers.

De gemeente probeert dus nauw samen te werken met ondernemers. Koninklijke Horeca Nederland geeft nu ook weerbaarheidstraining aan Wallenondernemers om weerstand te bieden aan de dealers.