Op de wallen, het Rembrandt- en Liedseplein zijn honderden straatdealers actief. Deze straatdealers doen zich voor alsof zij echte cocaine verkopen. Dit blijkt helaas anders te zijn.
Hoe doen de straatdealers zich voor?
De straatdealers doen zich voor als onwetende, vaak buitenlandse toeristen. Deze dealers plegen veel overlast op straat.
Wat is een straatdealer?
Een straatdealer is iemand die in de openbare ruimte drugs of nepdrugs verkoopt aan bezoekers van de stad. De drugs waar het omgaat is met name om cocaine. In de minderheid zijn xtc, hasj en hennep.
Hoeveel straatdealers zijn er?
Tussen 2017 en 2019 zijn er 2.267 verschillende mensen aangehouden voor in totaal 4,4724 delicten. Elke donderdag t/m zaterdag zijn er naar schatting enkele honderden straatdealers actief in de Amsterdamse binnenstad.
De dealers hebben vaak problemen op het gebied van psychiatrie, persoonlijkheidsstoornis, verslaving en/of verstandelijke beperking. 60 % heeft een of meer van deze problemen.
Het optreden van de gemeente tegen deze straatdealers
De gemeente treed op tegen deze straatdealers omdat de bewoners, bezoekers en ondernemers erg veel overlast ervaren van deze groep. De straatdealers staan vaak voor de ramen van woningen en bedrijven. Ook bedreigen en intimideren zij voorbijgangers, vrouwen, bewoners en sekswerkers.
De gemeente houdt grote acties waarbij dealers worden aangehouden. Het geld dat zij op dat moment in handen hebben wordt in beslag genomen als ‘handelsgeld’. Ook is er een ‘hotspot’ benadering, waarbij de meest problematische locaties gebietsgericht worden aangepakt. In dit gebied zijn er 5 camera’s bijgekomen in het wallengebied en op de Kloveniersburgerwal.
Ook houdt de gemeente communicatiecampagnes. Hierbij proberen zij bij hey Googlen op Eengelse sites naar ‘stay party Amsterdam’ of ‘bachelors party Amsterdam’ mensen te ontmoedigen om naar Amsterdam te komen. Het is een campagne die bedoeld is om de feesttoeristen te ontmoedigen om naar de hoofdstad te komen.