Mannen-haters, stelletje boze vrouwen, aandachtzoekers. Dat zijn feministen toch? Nou nee. Een feminist is meer dan een boze vrouw of een lesbienne die witte, cisgender mannen haat. Sterker nog, iedereen kan feminist zijn. Daarvoor hoef je echter geen vrouw te zijn. Feminisme komt in alle maten en vormen. Feminisme is voor iedereen. Een feminist in het kort is iemand die ongelijke verhoudingen tussen man- en vrouw kritisch bekijkt en naar vrouwenemancipatie streeft. Waarom het feminisme nog nodig is…
Geschiedenis
Om mee te beginnen is het woord feminisme afgeleid van het Latijnse woord ‘’femina’’, wat vrouw betekent. Maar wat is de geschiedenis er eigenlijk van? De eerste golf begon in Nederland ongeveer in 1870 tot 1920. Als vrouw had je toen geen stemrecht en ging je zelfs niet naar school. Totdat witte, rijke vrouwen in opstand kwamen. Aletta Jacobs was een grote naam in de eerste golf. Zij was de eerste vrouw die in 1878 een universitaire studie afrondde en vervolgens arts werd. Aan het einde van de eerste golf mochten witte vrouwen (in de meeste westerse landen) naar school en hebben ze daarnaast ook stemrecht gekregen.
De tweede golf begon in de jaren 60 en duurde zo’n 20 jaar. Bij deze golf ging het meer om sociale en seksuele gelijkheid voor de vrouw en de gelijkheid van genderverhoudingen in de economie, maar ook het onderwijs. De Man-Vrouw-Maatschappij, oftewel MVM werd in 1968 opgericht, gevolgd door de actiegroep Dolle Mina eind 1969.Beide groepen maakten zich daarnaast sterk voor bijv. de afschaffing van wettelijke discriminatie van vrouwen, legale abortus, vrouwenarbeid en kinderopvang.
Te witte beweging
‘’Als je over de Dolle Mina’s en MVM leest lijkt het misschien alsof de tweede feministische golf één witte, rijke, hoogopgeleide bedoening was, maar er waren ook zoveel vrouwen van kleur die belangrijk werk verrichten. Helaas werden ze dikwijls buitengesloten en gediscrimineerd door witte feministen.’’ Aldus Dorien van Linge uit het boek Feminist Fataal. Hun ideeën kwamen namelijk niet helemaal overeen met elkaar. Witte vrouwen hadden het bijvoorbeeld liever over seksualiteit en gender. Terwijl vrouwen van kleur zich daarnaast ook bezighielden met onderwerpen zoals verblijfsrecht, racisme en armoede. Een belangrijk persoon voor verandering hiervan was de Nederlands-Molukse feminist Julia da Lima. Zij sprong in 1983 tijdens een congres over vrouwenstudies op het podium. De feministisch beweging was volgens haar te wit en dus zeker niet goed genoeg. ‘Het bestaan van zwarte vrouwen wordt ontkend, althans niet gezien en niet gehoord.’ Ook hieraan moet aandacht gegeven worden.
Wat zeggen de cijfers?
De 18-jarige panseksuele feminist Esmée Telman verteld ons: ‘’Feminisme is nog nodig, omdat er nog steeds niet genoeg gelijkenis wordt getrokken tussen mannen en vrouwen. Wat ik daarmee bedoel is dat in het economische, politieke en sociale gebied van de maatschappij, mannen vaak nog steeds een stap voor staan en meer mogelijkheden krijgen dan dat vrouwen die krijgen.’’ Wat zeggen de cijfers? Om mee te beginnen verdienen vrouwen zo’n 14% minder per uur vergeleken met mannen. 31% van de Tweede Kamerleden is vrouw. Vrouwen komen eerder in de bijstand terecht en leven vaker in armoede. 90% van de vrouwen heeft weleens kennis gemaakt met aanranding, verkrachting en/of misbruik. Voor mannen geldt dit dus 10%. Gemiddeld 50% minder wordt er geïnvesteerd in startups van vrouwen, dan van mannen. Vrouwen komen 66% van de tijd klaar met mannen, 65% met andere vrouwen en 95% alleen. Bij mannen komt 95% klaar na seks met een vrouw. In de schoolboeken over geschiedenis van het basis- en voortgezet onderwijs gaat het vooral over mannen. En zo kan ik natuurlijk wel door blijven gaan. Al deze cijfers zeggen al genoeg en moeten voldoende zijn om toch te beseffen dat we echter nu nog feminisme nodig hebben.
En nu?
Na al deze cijfers vraag je je vast af: ‘’Hoe kan ik hieraan mijn steentje bijdragen?’’ Dat is simpel. Het simpelste wat je kan doen is je inlezen. Haal eens boeken in huis die zulke onderwerpen bespreken. Een aanrader is het boek van de biseksuele feminist, journalist en dj Dorien van Linge. Het boek is fijn en makkelijk te lezen. Luister ook eens naar podcasts en of volg feministische accounts op social media. Praat er eens over met familie of vrienden en natuurlijk helpt het om op linkse progressieve vrouwen-vriendelijke partijen te stemmen.